Image Alt

Етерични масла

Етеричните масла са изключителен дар от природата. Те съдържат ароматните съединения на растенията, от които са извлечени. Но от близо 300 000 вида, едва 200 са растенията, от които могат да се добиват етерични масла! Всички те са богати на биологично активни вещества и имат противомикробни и регенериращи свойства, които широко се използват в медицината и козметиката. Някои от етеричните масла се прилагат при изгаряния, рани и сърбежи от дълбока древност. Механизмите на благоприятно им действие върху кожата продължава да се изучава с достиженията на модерната наука.

Всички етерични масла са мастно разтворими и съвместими с липидната мантия на епидермиса. Това определя доброто им проникване в горния слой на кожата и ги прави незаменими в състава на природната козметика.

БЪЛГАРСКО РОЗОВО МАСЛО

Розовото масло е царицата на етеричните масла, заради уникалния баланс на своя състав и изтънчени характеристики.

Етеричното масло се добива чрез водно-парна дестилация на цветовете на маслодайната роза от вида дамасцена, на латински: Rosa damascena. От 3000-3500 кг свеж розов цвят се получава 1 л. масло с типичен розов аромат. Изкусителният мирис повлиява нервната система по почти вълшебен начин: носи блаженство, ефирни чувства и душевно спокойствие.

Проучени са повече от 280 елемента, които формират розовото масло, най-вече висши алкохоли (терпентинови) и висши въглеводороди (алифатни), но най-качествен състав има българското розово масло, безспорен и всепризнат научен факт. Българското розово масло съдържа близо 70% цитронелол, гераниол и нерол в неповторимо съотношение. То има силно изразени антимикотични, антибактериални и слънцезащитни свойства. Лекува сериозни дерматологични заболявания, рани и тежки изгаряния.

В козметиката за лице розовото масло бързо повлиява чувствителната и суха кожа, възстановява тургора, стимулира кожата да възвърне своя витален вид.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГЕРАНИУМ /ДЪХАВО МУШКАТО/

Етеричното масло се добива чрез парна дестилация на растението гераниум, на латински: Pelargonium graveolens.  От 300-500 кг листна маса се добива 1 л. масло. Има плътен цветен аромат, който повдига настроението и зарежда с положителни емоции. Етеричното масло е богато на гераниол, цитронелол и геранилтилат, както и на линалол и пеларгонова киселина. Този състав има отличителни антиоксидантни качества, подхранва и стяга кожата. Прави я гладка и мека.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ПАЛМАРОЗА

Етеричното масло се добива чрез парна дестилация на стъблата на тревистото растение палмароза, на латински: Cymbopogon martini. От 70 кг суха маса се получава около 1 л. масло с приятно цветно ухание на роза. Ароматът носи душевен баланс и стимулира ума. Маслото има подчертани антимикотични и антибактериални свойства, регулира мастната секреция, възстановява водно-липидния баланс на кожата. Успешно се използва при редица дерматологични проблеми като гъбични инфекции, дерматит, псориазис, акне и белези. Етеричното масло от палмароза стимулира регенерацията на клетките, заличава фините бръчки и прави кожата еластична.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Етеричното масло се добива чрез парна дестилация на листа и клонки от чаеното дърво, на латински: Melaleuca alternifonia. От 100 кг растителен материал се получава около 1 л. масло с приятен пикантен аромат. Маслото съдържа около 100 съединения, като 80% са уникални за чаеното дърво. Много ценни са терпинените и цинеолите, които отговарят за силните антисептични свойства на маслото. Това обуславя използването му при мазна и акнетична кожа. Повлиява проблемите и връща самочувствието.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САНДАЛОВО ДЪРВО

Етеричното масло се добива чрез парна дестилация от сърцевината на сандаловото дърво, на латински: Santalum spicatum. Използват се диворастящи в Индия и в Австралия дървета на възраст над 30 години, което обуславя високата цена на сандаловото масло. От 20 кг дървесина се получава около 1 л. масло с екзотичен дървесен аромат. Той повлиява сетивата успокояващо и ги издига до нирвана. Етеричното масло е богато на санталол, сантален, бизаболол и камферонол. Проявява противовъзпалително свойство, премахва петна и белези, заличава бръчките. Стимулира кръвоснабдяването, с което действа възстановяващо и освежаващо за кожата, възвръща блясъка и свежестта й.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ТАМЯН

Етеричното масло се добива чрез водно – парна дестилация на смолата на дървото тамян, на латински: Boswellia. От 80 кг смола се получава около 1 л масло със специфичен мирис. Ароматът на тамян се използва заради универсалното си благотворно въздействие, от древни времена до наши дни присъства при спиритуални и религиозни ритуали за възвисяване на духа и положително възприятие. Днес знаем, че заедно с това повишава концентрацията и подобрява паметта.

Маслото от тамян съдържа бозвелиеви киселини, олибанол и полизахариди, които са благодат за сухата, раздразнена и претенциозна кожа. Маслото от тамян има свойството да стяга кожата, да заличава белези и пигментни петна.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ИЛАНГ- ИЛАНГ

Етеричното масло се добива чрез парна дестилация на листа и клонки от чаеното дърво, на латински: Melaleuca alternifonia. От 100 кг растителен материал се получава около 1 л. масло с приятен пикантен аромат. Маслото съдържа около 100 съединения, като 80% са уникални за чаеното дърво. Много ценни са терпинените и цинеолите, които отговарят за силните антисептични свойства на маслото. Това обуславя използването му при мазна и акнетична кожа. Повлиява проблемите и връща самочувствието.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА

Етеричното масло се добива чрез парна дестилация на теснолистната лавандула, на латински: Lavandula angustifolia. От 70-120 кг цветна маса се получава 1 л. масло с характерно ухание. Ароматът е има доказани свойства да намалява психическото напрежение и възбуда, помага при умствена умора и безсъние, носи спокойствие и хармония. Маслото е богата смесица от естествени фитохимикали, като едва 200 са описани в литературата. Най-добре познатите са линалол, линалилацетат, гераниол, борнеол, пинен, камфор, кумарин. Мощният ефект на лавандуловото масло се дължи на взаимодействието на всяка една от съставките му. Те действат възстановяващо при изгаряния, раздразнения, синини и отоци. Лавандуловото масло подпомага оздравителните процеси в кожата по естествен и много ефективен начин.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ПЕТИГРЕН (ГОРЧИВ ПОРТОКАЛ)

Етеричното масло петигрен се добива чрез водна дестилация на клонки, листа и завръзи на горчивия портокал, на латински: Citrus aurantium amara. Маслото петигрен е познато в Азия от древността и продължава да се използва в традиционната медицина. Днес е широко известно по цял свят със своето дълготрайно свежо ухание и със свойството да стимулира ума и либидото. В козметиката се цени с отличния дезодориращ ефект и повлияването на кожни дефекти в т.ч. целулит и стрии. В състава му се открива синефрин и хесперидин, които действат благоприятно на обмяната на веществата и подобряват състоянието дори на най-капризната кожа. Тя става подхранена и тонизирана.

Безплатна доставка за поръчки над 49 лв.