Image Alt

Растителни масла

Растителните масла в нашите продукти са основна съставка. Където е възможно, те са получени по механичен път чрез студено пресоване на растенията. Механично пресованото масло е чисто, няма  риск в него да попаднат вещества, присъщи на другите процеси на извличане. Ниската температура на добиване запазва в най-голяма степен натуралните им компоненти. Органичните сертификати на използваните от нас растителни масла гарантират, че растенията са отгледани при високите стандарти на органичното био земеделие:

без генна модификация

без химикали за наторяване и растителна защита

при чист въздух

чиста почва

чиста подпочвена вода

МАСЛО ОТ ШИЙ /КАРИТЕ/

Маслото от ший се добива от ядките на дърво ший, на латински: Lutyrospermum parkii, растящо в диво състояние в саваните на Централна и Западна Африка. Дърветата са вековни, дават първите си плодове след 25 години и сигурно затова  името му означава „живот“. Преди да се пресоват ядките, се отделят от твърдата си черупка, варят се и се сушат на слънце 3-4 дни. Всички процеси са ръчни и по местните канони са привилегия на жените. Маслото от ший има свещено значение на местните общности, а вече и в цял свят, когато става дума за приложението му в натуралната козметика за лице и тяло. Това се дължи на богатия му състав: съдържа така полезните за кожата витамини А и Е, множество мастни киселини, като най-ценните са есенциални – линолова, алфа-линоленова, арахидонова.  Маслото от ший има естествен слънцезащитен фактор 4 и предпазва от изгаряне и поява на бръчки, защитава клетките от свободните радикали,. Стимулира възстановяването на кожата в дълбочина и забавя стареенето. Много се цени заради подобряването на еластичността, лесното нанасяне и свойството да не запушва порите.

МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА /ЕДНОЦВЕТНА ПУПАЛКА, СВЕЩНИЦА/

Маслото от вечерна иглика се добива след студено пресоване на семената двугодишното растение, на латински: Oenothera biennis, чиято родина е Америка. Индианците са познавали и използвали маслото от вечерната иглика за лечение на рани и настинки, в Европа става известно през 17 век с името „кралски лек за всички болести“. Съдържа витамини, лецитин и ненаситени мастни киселини: линолова, олеинова, гама-линоленова (омега-6). Последната е важна за синтеза на простагландини, които поддържат еластичността на кожата, предотвратяват образуването на бръчки, осигуряват доброто оросяване и хранене на кожата. Маслото от вечерна иглика е най-доброто средство за суха, дори атопична кожа, има превъзходни овлажняващи и противовъзпалителни качества. Счита се за най-богатия растителен източник на витамин F, което го прави мощен антиоксидант и естествен избор в борбата със свободните радикали.

МАСЛО ОТ КОНОП

Маслото от коноп се добива чрез пресоване семките на конопа, на латински: Cannabis sativa и се счита за едно от най-пълноценните масла заради съдържанието на антиоксиданти в т.ч. каротини, протеин, фитостероли, фосфолипиди, както и редица микроелементи като калций, магнезий, сяра, желязо, калий, цинк и фосфор. То е богато и на витамини A, D и E. Зеленикавият цвят на конопеното масло се дължи на естествено съдържащия се в семената хлорофил. Едно от най-ценните качества на конопеното масло е високото съдържание на есенциалните омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини, необходими за правилното фукциониране на клетките и добрата обмяна на веществата.

В козметиката конопеното масло се използва главно заради своите противовъзпалителни и превъзходни свойства, забавящи стареенето. Много подходяща грижа е за суха и възпалена кожа, поради своите овлажняващи и антимикробни свойства. Бързо попива, прави кожата мека и гладка.

МАСЛО ОТ МАКАДАМИЯ /АВСТРАЛИЙСКИ ОРЕХ/

Маслото от макадамия се добива чрез студено пресоване на ядката на дървото австралийския орех, на латински: Macadamia integrifolia. Преди да се отдели ядката от черупката, орехът се оставя да съхне поне 4 седмици.

Маслото от макадамия е най-близко до водно-липидния състав на човешката кожа. То съдържа присъщата на човешката кожа мононенаситена палмилетолеинова киселина (омега 7), която има антиоксидантно действие, защитава клетъчната мембрана от свободните радикали и забавя стареенето. От общото количество мастни киселини 82% са мононенаситените, 16% са наситените и 2% се пада на линоловата киселина (полиненаситена). Освен това има бетакаротини и редица ценни микроелементи. С маслото от макадамия се осигурява интензивна грижа, особено подходяща за зряла кожа.

МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ШИПКИ

Шипковото масло се добива чрез студено пресоване от семената на шипката, на латински: Rosa canina.  Шипковото масло съдържа eстествена ретиноева киселина (витамин А), флавоноиди, бетакаротини, витамини Е и есенциалните омега 3 и омега 6 мастни киселини.

Шипковото масло е великолепен хидратант за кожата, прониква изцяло в кожата и незабавно възстановява водния баланс на клетките. Заличава белези и фини бръчки, изравнява тена, прави кожата гладка.

МАСЛО ОТ ЖОЖОБА

Маслото от жожобата се добива чрез студено пресоване на семената на храста жожоба, на латински: Simmondsia chinensis. Въпреки, че говорим за масло, всъщност маслото от жожоба е течен восък с уникален състав от висши мастни киселини и висши алкохоли. Това го прави универсално козметично средство. Притежава висока проникваща способност и противовъзпалителни свойства. Благодарение на естествения слънцезащитен фактор ефикасно се използва през лятото, а добрите защитни свойства го правят подходящ за зимата, когато студът изсушава кожата. Понеже маслото от жожоба се свързва с излишния себум, порите не се запушват и няма предпоставки за появата на черни точки и акне. Кожата е чиста и хидратирана.

МАСЛО ОТ НАР

Маслото от се получава чрез пресоване на зърната в плодовете на нара, на  латински: Punica granatum. Познат и отглеждан от древни времена, нарът има легендарна слава на дърво от Райската градина. Това не е случайно – дължи се на здравословните плодове, а за маслото от нар, в родината му – Близкия изток, се говори, че е маслото на вечната младост. Съвременната наука го потвърждава  – маслото от нар има високо съдържание (70% – 80%) на рядко срещаната пуницинова омега 5 мастна киселина. Благодарение на нея, маслото от нар стимулира новообразуването на клетки в епидермиса (пролиферация) и има силен антиоксидантен ефект. Заедно с фитоестрогените и минералите, уникалният състав на маслото от нар подновява, витализира и видимо подмладява кожата.

МАСЛО ОТ КАМЕЛИЯ

Маслото се получава чрез студено пресоване на семената на растението камелия, на латински: Camellia oleifera, чиято родина е Далечният изток. Маслото от камелия се нарича още чаено масло.

В китайската медицина и козметика маслото от камелия се използва от хилядолетия с доказан благотворен ефект. Съдържа олеинова киселина (над 80%), омега 3, 6 и 9 мастни киселини, витамин А и Е. В последно време редица научни статии обясняват ползите за здравето и красотата от това масло. Наличните в него ди- и полифеноли повишават многократно устойчивостта на клетките към свободни радикали и предотвратяват опасността от оксидативен стрес. Високото съдържание на свободни мастни киселини в маслото от камелия позволява дълбока пенетрация и то се превръща в безценно средство за премахване на белези, общото заздравяване на кожата и заличаване на фини бръчки. Повишава овлажняващия и омекотяващ ефект на продуктите, в чийто състав влиза.

МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ

Маслото се получава чрез студено пресоване на кайсиевите ядки на плодното дърво кайсия, на латински: Prunus armeniaca. Маслото от кайсиеви ядки съдържа над 60% олеинова и над 25% линолова киселина (омега 6), витамин Е, както и редица минерали. Този състав определя изключителната му роля за възстановяването на структурни увреждания на клетъчната мембрана и предпазва от преждевременно стареене в т.ч. фотостареенето. Освен това стимулира производството на колаген. Маслото от кайсиеви ядки действа силно овлажняващо и се препоръчва при много суха кожа, подходящо е и за бебешката кожа.

МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ЧИЯ

Маслото се получава чрез студено пресоване на семената на тревистото растение чия, на латински: Salvia hispanica. Чията произхожда от Латинска Америка, притежава ценни качества за обмяната на веществата и се нарежда в първите редици на супер храните. Маслото от чия не е така популярно, но заслужено се оценява от козметична гледна точка: съдържанието на омега 3 мастни киселини (алфа-линоленова) достига 60%, а омега 6 мастните киселини – 20% (линолова). Това съотношение на есенциалните (незаменими) омега мастни киселини, заедно с витамин А и калций, го превръща в силно оръжие в борбата със стареенето на кожата. Изразените антиоксидантни качества предпазват кожата от вредното въздействие на околната среда.

КАКАОВО МАСЛО

Маслото от какао се получава от зърната в плодовете на вечнозеленото какаово дърво, на латински: Theobroma cacao, растящо в диво състояние в Централна и Южна Америка. Какаовите зърна се оставят първо да ферментират, после се изсушават и накрая се пекат. След отстраняването на твърдата черупка, меката вътрешност се пресова. Плантациите от какаово дърво изискват строго определени климатични условия (температура, влажност, почва и сянка), които са възможни в Тропиците на Централна и Южна Америка, Африка и Индонезия. Какаото и какаовото масло са търсени суровини за хранително-вкусовата промишленост и медицината заради изключителните си вкусови качества и ползи за човешкото здраве.

В козметиката какаовото масло широко се използва в продуктите за лице, тяло и коса, разтопява се при телесна температура и нанасянето му върху кожата е лесно и много приятно. Съдържа предимно наситени мастни киселини в т.ч. лауриновата, палмитинова, стеаринова, които осигуряват превъзходна хидратация, естествен блясък и копринено усещане. Полифенолите на какаовото масло са добре изучени и научно е доказано, че стимулират клетъчния растеж, предотвратяват образуването на бръчки и стрии, заличават белези. Мощните антиоксидантни свойства на кокосовото масло предпазват кожата от фотостареене и осигуряват надеждна защита на клетките от оксидативен стрес.

КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло се получава чрез пресоване от вътрешната част на ореха на кокосовата палма, на латински: Cocos nucifera. Тя е разпространена в Тропиците и в превод от санскрит името й означава „дървото на живота“.

Поради голямото стопанско значение на кокосовото масло се прилагат различни методи на производство. Индустриалните, в повечето случаи, използват различни химически разтвори за отделянето на бялата вътрешна част на ореха (месо, ендосперм, копра), после се изсушава на температури около 600С, а след пресоването, полученото кокосовото масло се обработва допълнително.

При биологичният добив на кокосово масло копрата се пресова непосредствено след брането на узрели кокосови орехи. Така се съхраняват всички ценни съставки, които имат благотворно, дори лечебно действие както при консумация, така и приложени върху кожата и косата.

В козметиката кокосовото масло се използва все повече и повече заради доказаните му всестранни ползи за кожата. Защитава я от агресивното въздействие на околната среда, предотвратява раздразненията и поява на нежелана пигментация, възстановява увредените клетки. Има силно противомикробно действие, предпазва и лекува възпаления като акне и повлиява дори упорити кожни микози. Това уникално универсално свойство на кокосовото масло се дължи на специфичния му състав: над 90% са наситените мастни киселини, половината от които е лауриновата – тя е най-добре усвоимата мастна киселина от кожата. Кокосовото масло омекотява, заздравява, поддържа защитната функция на кожата в перфектно състояние.

МАСЛО ОТ ОПУНТИЯ (БОДЛИВА КРУША)

Маслото се получава чрез студено пресоване на семената от плодовете на кактуса опунтия, на латински: Opuntia ficus-indica. Родината на опунтията е Мексико, но днес, заради голямото търсене, кактусът се отглежда и в Мароко, но маслото от опунтия остава най-скъпото растително масло, използвано в козметиката. В състава му влиза рядко срещания, но мощен антиоксидант делта-7-стигмастерол, който защитава клетките от пораженията на свободните радикали. Съдържанието на над 85% ненаситени мастни киселини, в т.ч. линолова играят незаменима роля в регенерирането на клетките и предотвратяването на раздразнения, възпаления и акне. Маслото от опунтия има интензивен ефект върху кръговете под очите, белезите и фините бръчки. Всички тези козметични качества превръщат маслото в ценна съставка в продуктите за чувствителна и акнетична кожа, околоочните кремове и тези за контрол на възрастта.

МАСЛО ОТ АНДИРОБА

Маслото се получава чрез студено пресоване на ядката от орехите на дървото андироба, на латински: Carapa guaianensis. Родината на андиробата е амазонската джунгла и в последните десетилетия бързо изчезва, заради увеличения дърводобив. Тава е причината за все по-трудното добиване на маслото от андироба. Местното население го използва за лечение на кожни възпаления, синини и оттоци, за защита от насекоми и паразити. Маслото е богато на олеинова киселина (до 50%), палмитинова (до 28%), свободни мастни киселини, феноли и йод. Маслото от антироба има изразени антибактериални свойства, лесно се усвоява от кожата, намалява отоците, торбичките под очите, увеличава кръвотока. Използва се успешно и като антицелулитно средство.

СМОЛА (БАЛСАМ) ОТ КОПАЙБА

Смолата от копайба се получава от дървесния сок на дървото от амазонската джунгла копайба, на латински: Copaiba officinalis. Смолата от копайба, наричана още балсам от копайба, е най-силното природно средство срещу възпаления, бактериални и гъбични инфекции. Наред с бета-кориофилените, смолата от копайба, съдържа редица фитокомпоненти, които засега не са открити другаде. Уникалният състав на копайбата има изразен ефект при най-упоритите кожни проблеми: язви, рани и акне. Успешно заличава белези, оставя кожата чиста и здрава. Неслучайно съвременната медицина обръща все повече внимание на лечебните й свойства и признава огромния потенциал на копайбата.

МАСЛО ОТ АКАИ (АСАИ)

Маслото от акаи се получава чрез студено пресоване на плодовете на палмата акаи, на латински: Euterpe oleracea. Големите колкото череши плодове акаи, чиято родина е Бразилия, имат статут на суперхрана, най-вече заради съдържанието на силни антиоксиданти. В козметиката маслото от акаи, влиза в състава на кремовете за контрол на възрастта, заради подчертания ефект за подмладяване на кожата. Свойствата на маслото от акаи да забавя процесите на стареене се дължат на богатия състав на омега-мастни киселини, полифеноли, витамини Е и Д. В литературата маслото от акаи е описано като „извор на младостта“ за тялото, духа и кожата.

МАСЛО ОТ КАРТАМ (ШАФРАНКА)

Маслото от картам се получава чрез студено пресоване на семената на подобното на магарешки бодил растение картам или шафранка, на латински: Carthamus tinctorius. Известно още на древните египтяни, днес растението е култивирано и служи основно за добив на масло. То има приложение в козметиката и дерматологията заради изключително високото съдържание на олеинова киселина (до 80%), алфа-токоферол, витамин К и А и фитостероли. Има противовъзпалителни свойства, повлиява екземи, купераза, розацея, предпазва от появата на пигментни петна. Маслото от картам се усвоява лесно и бързо от кожата, тя остава подхранена, защитена и омекотена.

Безплатна доставка за поръчки над 49 лв.